niedziela, 2 sierpnia 2015

Indyk marynowany w musztardzie z warzywami

Soczyste mięso z indyka do tego ulubione warzywa i mamy idealny obiad :) 

Składniki :
- pierś z indyka

Marynata :
- 2 łyżki musztardy 
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- kurkuma
- imbir
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn

Dodatki :
Ulubione warzywa. U mnie młode ziemniaki, brokuły i mini pizze z cukinii.

Przygotowanie : 
Pierś z indyka opłucz wodą, odetnij tłuszcz jeśli, go posiada oraz natnij nożem. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nią pierś wkładając go sporo w nacięcia. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę dodają po 1 łyżeczce kurkumy, ziół, szczypcie soli, pieprzu i imbiru. Całość wymieszaj i obtocz nią pierś. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 min.

Pierś smażymy na suchej patelni bez żadnego tłuszczu, z dwóch stron, do złoto - brązowego koloru. Następnie dolewamy wodę i resztę marynaty, która została nam na talerzu. Przykrywamy i dusimy około 15-20 min w zależności od grubości piersi. 

W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy pierś jest już gotowa czekamy aż reszta wody wyparuje i zostanie nam gęsty sos musztardowy powstały z marynaty.
Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie to pieczona cukinia, brokuły oraz ziemniaki.

Smacznego! :)






A Wy jakie mięso najczęściej jecie na obiad?
Może preferujecie dania bezmięsne? :)

7 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, chociaż do indyka się nie mogę przekonać.. Dlatego u nas przeważnie ciągle pierś z kurczka, albo czasami jakiś chudziutki schabik :)
    Obserwuję bo warto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie !
    kllaudy.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity wygląd! :*
    http://wiliwianki.blogspot.com/2015/08/wszystkiego-najlepszego-siostrzyczko.html

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być przepyszny! :)
    potrzebuje kliknięć w najnowszym poście, pomożesz?

    http://fashionelja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przyrządzałam indyka :)

    OdpowiedzUsuń