czwartek, 20 sierpnia 2015

Indyk w sosie pomidorowym

Indyk to bardzo dobre mięso ale mimo to myślę, że dalej niedoceniane. Jest podobne do kurczaka lecz jak dla mnie bardziej kruche.
Zachęcam do spróbowania nawet tych, którzy nie są do końca przekonani do tego mięsa :)

Składniki :
- 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki
- 2 filety z indyka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- świeżo starty żółty ser
- natka pietruszki

Sos :

- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie 

Przygotowanie :
Makaron gotujemy zgodnie z opakowaniem. Kroimy drobno cebulę a cukinię w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Filety płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy nadmiar tłuszczu (jeśli, go posiada ) i kroimy w duże kostki.
Na patelni roztapiamy margarynę i smażymy cebulę tak, by ładnie się zeszkliła. Dodajemy indyka i obsmażamy z wszystkich stron. Jeśli na patelni nie będzie już masła możesz jeszcze dodać odrobinę. Potem dodajemy pokrojoną cukinię i wszystko zalewamy wodą tak, by przykryło połowę wysokości wszystkich składników na patelni. 
Przykrywamy i dusimy około 15 min dopóki cukinia nie zmięknie (cały czas możemy dodawać wody jeśli znaczna jej ilość wyparowała). Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy według uznania. Gotujemy całość jeszcze około 3 minuty.
Sos podajemy z makaronem i startym żółtym serem oraz świeżą natką pietruszki. 

Voila! :)

* jeśli lubimy bardziej gęsty sos wystarczy dodać więcej przecieru pomidorowego, a gdy bardziej rzadki to wody.



12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie <3

    http://m-grabowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Noo, wygląda pysznie :)

    http://seethelifeofthisbetterparties.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem po kolacji, ale właśnie zrobiłam się głodna ;) Lubię indyka, muszę wypróbować ten przepis :)

    Poklikasz w ostatnim poście? :) http://monyikafashion.blogspot.com >klik<

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! :)Obserwuję i liczę na to samo
    Zapraszam:olalyzinskaphotography.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niezwykle apetycznie. :) ja osobiście nie przepadam za indykiem, chociaż od czasu do czasu zdarza mi się go zjeść. ;) co prawda raczej nie w takim wydaniu, ale wygląda bardzo ciekawie, także podejrzewam, że spróbuję. ;)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, muszę wypróbować, wygląda pysznie.
    Zapraszam do odbioru nominacji do Liebster Blog Award :)
    http://natalistylee-s.blogspot.de/2015/08/liebster-blog-award.html#more

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam !
    Dołączam do obserwatorów i liczę na uczciwy rewanżyk :* justperfectfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie to wygląda :)
    Obserwuje i liczę na to, że tobie również spodoba się mój i zrobisz to samo :)
    maarzycieelka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie piszesz
    Obserwuję ;)
    http://rubik514.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń