czwartek, 6 sierpnia 2015

Ciasto z mikrofalówki

Idealne ciasto - babeczka, gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego od zaraz ale jesteśmy zbyt leniwi, by zrobić jakieś konkretne ciasto :P
Lekka i puszysta w środku bez zbędnych tłustych mas to fajny pomysł na letni deser :)




Składniki :
- 2 łyżki kakao ( ja użyłam gorącej czekolady w proszku, bo akurat  miałam pod ręką ) można też użyć np roztopionej czekolady lub budyń o waszym ulubionym smaku
-1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- pokruszona gorzka czekolada lub ulubione dodatki, mogą to też być pokrojone owoce
- cukier puder 

Przygotowanie :
Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem do jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej. Wszystkie sypkie składniki przesiej razem i dodaj do jajka. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokruszoną gorzką czekoladę lub to na co masz ochotę. Ciasto powinno mieć konsystencje dosyć gęstą, dlatego w razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej mąki. 
Masę umieść w miseczce do połowy jej wysokości i piecz w mikrofalówce przez około 2-3 minuty. Jednak polecam sprawdzać co minutę co u naszej babeczki, bo może się okazać że jest już gotowa. Wszystko zależy od mocy naszej mikrofalówki i od ilości masy jaką wlaliśmy do formy.Gdy boki babeczki się już lekko odkleją a wierzch będzie w miarę suchy wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. 

Proponuje popijać mlekiem lub kawą :) 
Smacznego :D




9 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie spróbować <3
    Zapraszam do mnie na nowy post http://kllaudy.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda :P

    www.roseoffashionblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie ;)

    http://coffeebookandsmile.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować użyć mleka roślinnego np: sojowe, migdałowe a jajka możesz pominąć
      Sama kiedyś robiłam bez jajka, bo akurat nie miałam pod ręka. Wyszło lekko zbite ale równie smaczne :)

      Usuń
  5. dawno nie robiłam tego ciasta, zupełnie wypadło mi z głowy, więc czas wrócić do niego hahaha :D
    http://karik-karik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam ciasta z mikrofalówki. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem robię to ciasto.. Dobre jest, a nie to gó**** z proszku z delecty...

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz idę wypróbować :)
    Zapraszam do siebie. Dopiero zaczynam :)
    skajka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń