Soczyste mięso z indyka do tego ulubione warzywa i mamy idealny obiad :)
Składniki :
- pierś z indyka
Marynata :
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- kurkuma
- imbir
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
Dodatki :
Ulubione warzywa. U mnie młode ziemniaki, brokuły i mini pizze z cukinii.
Przygotowanie :
Pierś z indyka opłucz wodą, odetnij tłuszcz jeśli, go posiada oraz natnij nożem. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nią pierś wkładając go sporo w nacięcia. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę dodają po 1 łyżeczce kurkumy, ziół, szczypcie soli, pieprzu i imbiru. Całość wymieszaj i obtocz nią pierś. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 min.
Pierś smażymy na suchej patelni bez żadnego tłuszczu, z dwóch stron, do złoto - brązowego koloru. Następnie dolewamy wodę i resztę marynaty, która została nam na talerzu. Przykrywamy i dusimy około 15-20 min w zależności od grubości piersi.
W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy pierś jest już gotowa czekamy aż reszta wody wyparuje i zostanie nam gęsty sos musztardowy powstały z marynaty.
Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie to pieczona cukinia, brokuły oraz ziemniaki.
Smacznego! :)
A Wy jakie mięso najczęściej jecie na obiad?
Może preferujecie dania bezmięsne? :)
Jakie pyszności, chociaż do indyka się nie mogę przekonać.. Dlatego u nas przeważnie ciągle pierś z kurczka, albo czasami jakiś chudziutki schabik :)
OdpowiedzUsuńObserwuję bo warto!
Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńkllaudy.blogspot.com :)
Mmm, wygląda zacnie!
OdpowiedzUsuńZnakomity wygląd! :*
OdpowiedzUsuńhttp://wiliwianki.blogspot.com/2015/08/wszystkiego-najlepszego-siostrzyczko.html
musi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńpotrzebuje kliknięć w najnowszym poście, pomożesz?
http://fashionelja.blogspot.com
Nigdy nie przyrządzałam indyka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam spróbować :)
Usuń