sobota, 23 stycznia 2016

Omlety warzywne na dwa różne sposoby

Wyglądają niepozornie ale smakują świetnie, możemy dodawać do nich to na co tylko mamy ochotę. Są bardzo syte,  polecam jako szybki obiad :)


Składniki na omlet z papryką, cukinią i serem żółtym:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- kilka łyżek masła/margaryny
- 1 cebula i kilka plastrów szynki pokrojone w kostkę
- pokrojony w paski kawałek czerwonej papryki
- pokrojona w cienkie plastry cukinia
- 1 plaster sera żółtego
- według uznania sól, pieprz i zioła prowansalskie 

Przygotowanie:
1. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem.
2. Na patelni rozpuszczamy masło/margarynę. Dorzucamy warzywa i lekko podsmażamy następnie wrzucamy do jajek. Doprawiamy i wylewamy na patelnię. 
3. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
4. Pod koniec zwiększamy gaz, układamy plastry sera i czekamy aż się rozpuści. 

Gotowe!


Składniki na omlet z brokułami, pomidorem i serem mozarella:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- kilka łyżek masła/margaryny
- kilka plastrów pomidora
- kilka ugotowanych różyczek brokuła
- plastry sera mozarella
- szczypiorek
- według uznania sól i pieprz

Przygotowanie:
Robimy dokładnie tak samo jak z omletem wyżej :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz