piątek, 2 października 2015

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Mąka ryżowa to kolejna rzecz, która zagościła w mojej kuchni na dłużej. Bezglutenowa wersja naleśników dla ich miłośników, którzy unikają glutenu.


Składniki :
- 1 jajko
- 0,5 szkl mleka
- 0,5 szkl mąki ryżowej
- 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie :
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i kakao. Mieszamy i czekamy chwilkę. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy odrobinę oleju. Wylewamy odrobinę masy na patelnie i energicznym ruchem rozprowadzamy chochlą tak by nie uszkodzić ciasta. Naleśniki bardzo szybko się pieką dlatego, gdy pojawią się większe pęcherzyki ostrożnie przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę pieczemy. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.

Naleśniki podałam z serkiem waniliowym oraz świeżymi i mrożonymi owocami :)







6 komentarzy:

  1. Wygladaja na bardzo chrupiace... i pyszne! Musze wyprobowac!

    Pozdrawiam z Ameryki!

    Paulina

    shenanigan-ska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie<3 Dzisiaj zamierzam zrobić!
    Obserwuję
    http://m-grabowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham naleśniki wszelkiego rodzaju! te wyglądają niesamowicie smakowicie!
    buziaki, Monia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com
    Proszę o klikanie w ostatnim poście, będę bardzo wdzięczna i szczęśliwa! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, na pewno pyszny.
    Pantofelekkk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ale boskie! <3 muszę pokazać ciotce która nie może jeść mąki pszennej i bieduje że nawet naleśnika nie ma jak zrobić!

    Mój blog - zapraszam!

    OdpowiedzUsuń