piątek, 25 września 2015

Ciasto czekoladowe bez mleka i jajek

W lodówce kilka składników, brak jajek i mleka a ochota na coś słodkiego wyjątkowo duża. Akurat w takiej sytuacji! A może, by tak upiec ciasto? Super ale czy wyjdzie? Oczywiście. Pyszne i lekko wilgotne w środku. Sami spróbujcie :)


Składniki :
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 szklanka mleka (mozna zastapic wodą)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- pół kostki margaryny
- pół tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie :
W garnuszku roztapiamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia. W misce umieszczamy sypkie składniki przesiane przez sitko. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko dokładnie miksujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 min. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)





5 komentarzy: