Zalegająca kasza jęczmienna po wczorajszym obiedzie? Z jednej strony szkoda wyrzucać, z drugiej nikt nie ma ochoty na jedzenie dzień po dniu tego samego. A więc zróbmy kotlety jęczmienne.
Składniki :
- 1,5 szkl ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 125 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 4 łyżki natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- spora szczypta soli
Przygotowanie :
W misce umieszczamy kaszę z rozdrobnionym widelcem twarogiem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Dodajemy do reszty. Wbijamy jajko i resztę składników. Dokładnie mieszamy, może to chwilkę zająć ale cierpliwości.
Zwilżamy lekko dłonie wodą i nabieramy po 2 łyżki masy formując kulki, które następnie lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z odrobiną oleju do zarumienienia i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze.
Kotlety są dość delikatne ale po odpowiedniej obróbce termicznej stają się zwarte.
Świetnie smakują również z sosem tzaziki [LINK]
mniam!! powiem mamie że następnym razem jak zostanie kaszy po gulaszu musimy wypróbować ten przepis!!
OdpowiedzUsuńwow, świetny pomysł zeby nie marnowac jedzenia - ekonomicznie, to mi się podoba! :) buziaki, Monia
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, wyglądają mega smakowicie!:))
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
Masz bardzo dobrze przemyślane posty ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rubik514.blogspot.com/