pół jabłka
jogurt naturalny
1 jajko
sok z cytryny
cynamon
imbir
mąka pszenna
proszek do pieczenia
wiórki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, usuwamy pestki, wydrążamy środek i kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy ją w misce dodajemy kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu i niewielką szczyptę imbiru, mieszamy i odstawiamy na później.
Masa:
Białko oddzielamy od żółtek. Białka lekko podbijamy ręcznie trzepaczką do uzyskania niewielkiej piany. Następnie dodajemy żółtko, 5 łyżeczek jogurtu naturalnego. 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, mieszamy i dodajemy kilka łyżek wiórek czekolady.
Pieczemy w piekarniku w 180°C przez 20-25 min. 5 minut przed końcem na wierzch jabłka dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę jabłko. Dekorujemy płynną czekoladą lub tym co po prostu lubimy. Może to być na przykład karmel lub listki mięty.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz