wtorek, 3 listopada 2015

Cukiniowy makaron podany z sosem i oscypkiem

Wydawało by się że warzywa same w sobie są mało sycące a najedzenie się nimi jest prawie niemożliwe. Otóż ten makaron z cukinii jest równie sycący co zwykły a co za tym idzie oszczędzamy znaczną ilość kalorii, dlatego to danie wpiszę się w jadłospis osób na diecie :)


Składniki :
- 1 cukinia
- 1 kiełbasa
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki 
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz

Przygotowanie :
Cukinię myjemy, odcinamy główkę i końcówkę. Następnie ostrożnie nożem do obierania obieramy cukinię na szerokie paski do momentu aż dostaniemy się do pestek ( pozostałość cukinii kroimy w kostkę). 
Paski układamy jedne na drugim i kroimy na paski o szerokości około 1 cm. Cukinię wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy od ponownego zagotowani około 2 min. Odsedzamy na sitku płukając bardzo zimną wodą, by cukinia nie straciła koloru.
Cebulę, paprykę oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę. Dolewamy 1 szklankę wody i dorzucamy cukinię, paprykę oraz kiełbasę, dusimy pod przykryciem. Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowany sos podajemy z makaron cukinii z dodatkiem oscypka lub słonego sera. 

1 komentarz:

  1. rzadko jadam cukinię, a wygląda na prawdę bardzo smacznie :)
    buziaki, Monia

    OdpowiedzUsuń